Wat doen wij

Kinderen tot 12 jaar

In een oud kerkgebouw in het noorden van de stad Cochabamba, heeft een groep vrijwilligers een eet- en studiezaal ingericht. Iedere dag komen er ca. 250 kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Deze kinderen zijn niet altijd wees, maar komen uit zeer arme en meestal gebroken gezinnen. In veel gevallen worden ze door een oudere zus, een oma of een tante verzorgd.

Bij Comedor Infantil krijgen ze een (bijna)* gratis warme maaltijd; vaak het enige wat ze op een dag nuttigen. Naast de keuken met hele grote pannen, tref je in het gebouw tafeltjes, stoelen, toiletten, een paar douchecabines en wastafels. Er zijn 2 kokkinnen die door Comedor betaald worden. In het gebouw is er een hoek ingericht voor het schoolwerk. Daar is dagelijks een betaalde leraar aanwezig die de kinderen schoolondersteuning biedt. Voor dit doel is er intussen ook een kleine bibliotheek ingericht. Deze ondersteuning is geen vervanging van de gewone school maar een aanvulling hierop. Kinderen oefenen taal, rekenen en kunnen ook gezamenlijk spelletjes doen. Dit is belangrijk om de vele getraumatiseerde kinderen op weg te helpen.
Eetzaal Comedor Infantil
Eetzaal Comedor Infantil

Kinderen die ziek zijn krijgen, indien nodig, medische hulp vanuit het project. Met de Kerst krijgen ze allemaal altijd iets praktisch en bijzonders; afgelopen 3 jaar kregen ze een paar op maat gemaakte schoenen, een T-shirt en een beetje snoep.

Een keer per maand zijn er gesprekken met de ouders of verzorgers van de kinderen. Er wordt dan gesproken over hygiëne, voeding, alcoholisme, etc. Doel van deze begeleiding is dat zowel ouders als kinderen gestimuleerd en geholpen worden om iets te veranderen aan hun op het eerste gezicht uitzichtloze situatie. Om ervoor te zorgen dat de ouders en verzorgers naar het gebouw van Comedor komen, krijgen ze na afloop een zak gevuld met levensmiddelen zoals suiker, thee, rijst, poedermelk e.d.

*De kinderen “betalen” een heel laag (symbolisch) bedrag van 10 Boliviaanse centen voor de maaltijd. De bedoeling daarvan is om hen niet te laten wennen aan het “handje ophouden”, maar er iets  voor te moeten doen en daarmee het gevoel van eigen waarde in stand te houden en te versterken.

Kinderen van 12 tot 18 jaar

Als kinderen de leeftijd van 12 bereikt hebben, moeten ze officieel Comedor Infantil verlaten. Dit moet omdat de wachtlijsten erg lang zijn. Voor deze kinderen zijn we met een vervolgproject gestart. Het heet Creciendo Juntos, dat “Samen Groeien” betekent. Het doel van dit deelproject is dat deze jongeren hun middelbare school afmaken. Daarnaast mogen ze een beroepsopleiding op een andere school of instituut volgen. Vakken als informatica, typen, koken, naaien, metaal-, houtbewerking en elektrotechniek zijn mogelijk. De aan Comedor Infantil verbonden leraar, Toto, heeft momenteel op zijn lijst 45 jongeren die, op verschillende niveau’s, een beroep aan het leren zijn.

Deze opleidingen worden gedeeltelijk door studiebeurzen bekostigd; een deel is voor de rekening van Comedor en een deel (naar vermogen) door de leerling zelf. Deze eigen bijdrage is belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde bij de jongeren zelf. Naast dit alles is Toto dagelijks bezig samen met deze jongeren activiteiten te ontwikkelen, zoals excursies, praatgroepen, muziek en andere zaken die hen aanspreken.
24-DESPUES DE... (Custom)