Creciendo Juntos

Door: Ester Lopez

Wat is Creciendo Juntos?

Creciendo Juntos (Samen Groeien) is het vervolgtraject voor de kinderen die Comedor Infantil moeten verlaten omdat ze de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt. Creciendo Juntos is in 2003 opgericht met als doel de jong volwassene (12-18 jaar) te helpen en begeleiden tijdens hun schooljaren. Eén van de vrijwilligers, mevrouw María Luisa Carvajal, heeft haar huis ter beschikking gesteld aan deze organisatie. Dankzij vele donaties in de vorm van computers, oud gereedschap en ander meubilair is het huis bijna volledig ingericht. Veel kinderen die naar staatsscholen gaan in Bolivia worden aan hun lot overgelaten; hier is waar Creciendo Juntos hulp biedt in de vorm van uitgebreide schoolbegeleiding. Na de middelbare school bestaat de mogelijkheid om via Creciendo Juntos in aanmerking te komen voor een gedeeltelijke beurs. De leerling kan dan tegen gereduceerd tarief doorstuderen. Specifieke doelstellingen van Creciendo Juntos:

 • De kinderen helpen bij het uitvoeren van verschillende werkzaamheden zoals het leren werken voor geld, het afstemmen van de wensen van de koper en de kunst van onderhandelen.
 • De kinderen te behoeden voor criminele activiteiten zoals het gebruiken van drugs, alcohol, geweld etc. door de creativiteit, vriendschap en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.
 • Het percentage van vroegtijdige school verlaters te verminderen door de motivatie voor het leren beter te stimuleren.

Van 2009 tot 2014 telde het programma 143 inschrijvingen waarvan inmiddels 113 een technische vervolg studie hebben afgerond met behulp van een beurs.

Wat doet Creciendo Juntos?

Het programma verwacht van de jongeren 2 tot 3 keer per week aanwezig te zijn, alleen op deze manier kunnen ze alle nodige aandacht en lessen krijgen om goede cijfers te behalen en in aanmerking te komen voor een beurs. Iedere doordeweekse dag is Creciendo Juntos open en wordt de onderstaande hulp verleend:

 • Educatieve ondersteuning bij het maken van huiswerk, werkstukken en andere schoolverplichtingen. Verschillende vrijwilligers geven les of bieden een helpende hand.
 • Het lenen en gebruiken van een groot aanbod boeken voor eventueel naslagwerk en onderzoek. Daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan het verantwoord omgaan met internet en computers om de jongeren bekend te maken met dit nieuwe en snel groeiend fenomeen.
 • Goede studieresultaten kunnen uitsluitend behaald worden door veel tijd en aandacht te besteden aan school, Creciendo Juntos wil uit iedereen het beste naar boven halen.
 • Jaarlijkse trainingen en cursussen met bijzondere aandacht voor technische opleidingen, informatica en de Engelse taal.
 • Deelnemen aan verschillende activiteiten en creatieve sessies.

Onderwijs:

Iedere 1e dinsdagavond van de maand komen alle ouders van de jongeren samen bij Creciendo Juntos en delen ze met elkaar ideeën om het programma te verbeteren en de voortgang te bespreken. Dankzij deze bijeenkomsten worden er nu bijvoorbeeld bijlessen gegeven op gebied van scheikunde, natuurkunde en wiskunde tegen geringe kosten.

Bibliotheek
De bibliotheek, een idee ontstaan uit een ouder bijeenkomst, heeft veel waarde toegevoegd aan het onderwijs en scholing van de jongeren, ze leren op deze manier netjes en verantwoordelijk om te gaan met andermans spullen. Don Toto, de projectleider, droomt ervan om de bibliotheek verder uit te breiden:  “We hebben verschillende boeken voor de kinderen om te gebruiken maar toch zou het fantastisch zijn om over een breder aanbod en diversiteit te kunnen beschikken.”
Naast verantwoordelijkheid wordt de jongeren geleerd ook eerlijk en behulpzaam te zijn. Don Toto probeert een persoonlijke band met ieder kind te creëren om hen op deze manier zoveel mogelijk te helpen. In de toekomst wil hij het liefst een psycholoog aannemen om de jongeren nog meer bij te kunnen staan op sociaal en persoonlijk gebied. Hij weet dat de kinderen het niet altijd makkelijk hebben thuis zowel in sociaal als in economisch opzicht en wil dat dit zo min mogelijk de ontwikkeling van de jongeren beïnvloedt.

Na de middelbare school:

Er is een aantal hoge scholen dat beurzen biedt aan de leerlingen van Creciendo Juntos, hiervan is CIPEC een van de grootste. CIPEC is gespecialiseerd in technische studies zoals:

 • Website vormgeving
 • Video en geluid-bewerking
 • Programmering

De genoemde studies worden aangeboden tegen gereduceerd tarief en hierdoor probeert CIPEC de kinderen te helpen een mooie toekomst te creëren en biedt ze de gelegenheid door te studeren.

algunas adolescentes y el coordinador (Custom)
De kosten van de studie voor een leerling die in aanmerking komt voor een beurs wordt als volgt verdeeld: CIPEC betaalt 50%, Creciendo Juntos 25% en de restante 25% is de eigen bijdrage van de leerling, op deze manier krijgen gemotiveerde leerlingen met een kleine beurs de mogelijkheid door te studeren.

Overige activiteiten

Iedereen bij Creciendo Juntos doet zijn best om dit programma niet alleen als educatieve ondersteuning te zien maar vooral ook als een 2e huis voor de kinderen. Zo worden er regelmatig activiteiten en uitjes georganiseerd om de onderlinge band tussen leerling en leerkracht te bevorderen.

Vakantie programma:

Tijdens de vakanties blijft Creciendo Juntos open, er worden zelfs vele excursies, uitjes en lessen aangeboden. De workshop bewust omgaan met internet en computers wordt steeds weer ingepland, dit omdat het tegenwoordig erg belangrijk is om hier goed mee om te gaan. Ook zijn er verschillende excursies zoals het bezoeken van de warmwaterbronnen in Liruini en het bezoeken van vele musea.

In de vakantie doe je leuke dingen en daarom organiseert Creciendo Juntos filmavonden, sportactiviteiten en spelletjes. Tijdens het interviewen van de jongeren kwamen deze gezellige momenten veelvuldig naar voren; ze vinden het heerlijk om met elkaar tijd door te brengen.
DSC00223 (Custom)

Tradities:

De kinderen maken allerlei verschillende kunstwerken van papier en leren op deze manier een centje bij te verdienen. Al vanaf oktober 2010 houdt deze traditie stand. Als de kunstwerken af zijn worden deze te koop aangeboden en kan er wat verdiend worden, dit motiveert de kinderen om elk jaar weer zichzelf te verbeteren.
DSC00244 (Custom)
Niet alleen de kinderen proberen het beste uit zichzelf te halen, de ouders doen er ook alles aan om Creciendo Juntos bij te staan. Ieder jaar wordt de “Clausura del año” gevierd (Afsluiting van het jaar), hier bereiden de ouders samen met de kinderen typische Boliviaanse gerechten voor welke verkocht worden om geld in te zamelen. Van deze inkomsten koopt Creciendo Juntos kantoorartikelen zoals schriften, pennen, papier, lijm, enz. Naast de opbrengst, is het ook een mooie gelegenheid om Creciendo Juntos onder de aandacht te brengen en samen te zijn.


Over Creciendo Juntos

Don Toto (projectleider):

“De reden waarom ik heb besloten deel uit te maken van Creciendo Juntos is omdat ik mij als kind al enorm kon ergeren aan het staatsonderwijs, dit wordt in Bolivia niet altijd serieus aangepakt. Ik heb uiteindelijk veel moeite moeten doen om af te studeren en heb er veel langer over gedaan dan nodig was.“ Don Toto kan zich hierdoor goed in de schoenen verplaatsen van de kinderen en vindt het daarom erg belangrijk om de jong volwassene van alles bij te leren. “Dit alles is mede mogelijk gemaakt door financiële steun vanuit Nederland, zonder deze hulp waren we lang niet zo succesvol geweest.”
Don Toto
 

Limberth Cruz, 14 jaar:

“Wat ik zo geweldig vind van Creciendo Juntos is dat we altijd worden geholpen en er meerdere mensen voor ons klaarstaan als we het moeilijk hebben, het is mijn 2e familie.” “Mijn mooiste herinnering aan Creciendo Juntos is het samen werken aan huiswerk, dit maakt het stukken leuker om aan school te zitten.”

DSC00249 (Custom)

Álvaro Menacha, 17 jaar

“Don Toto heeft mij altijd geïnspireerd, als je iets echt wil kan je het doen. Ik heb altijd kok willen worden en daarom geniet ik het meest van de vakantie bij Creciendo Juntos waar wij dan iedere zaterdag samen eten en koken, het houdt mijn droom in leven.” “Mijn mooiste herinnering aan Creciendo Juntos is het samen zijn en het samen delen van leuke en minder leuke momenten, we zijn erg hecht.”

DSC00251 (Custom)

Noelia Munoz, 16 jaar

“Creciendo Juntos haalt het beste uit ons naar boven op sociaal, educatief maar ook persoonlijk gebied. Ik voel mij hier thuis en geniet van de verschillende activiteiten die we samen ondernemen zoals zwemmen, film kijken en knutselen.” “Mijn mooiste herinnering aan Creciendo Juntos is toen we samen naar Liriuni zijn gegaan, de warmwaterbronnen, dat zal ik nooit vergeten!”

DSC00252 (Custom)

Alejandra Ortega, 13 jaar

“Ik ben nieuw bij Creciendo Juntos, ik ben hiervoor ook niet naar Comedor Infantil gegaan maar toch ben ik vanaf het begin met open armen ontvangen. Ik krijg alle extra hulp die ik nodig heb om aan een beurs te komen en later medicijnen te studeren.” “Mijn mooiste herinnering aan Creciendo Juntos is ons dag uitje naar de ‘Museo Portales’, over geschiedenis, dit was niet alleen erg leerzaam maar vooral gezellig.”

DSC00256 (Custom)