Het land

Ligging en grootte:

Bolivia ligt in het midden van zuid Amerika en heeft een oppervlakte van 1.098.581 km2 (ruim 29 keer zo groot als Nederland).

Geografie:

Bolivia is volledig omsloten door 5 landen en heeft geen zeehavens. In het westen van Bolivia ligt het Andesgebergte. De hoogste top is de Nevado Sajama met een hoogte van 6542 meter. Voor een deel beslaat het land de altiplano, de hoogvlakte van het Andesgebergte. Het oosten van Bolivia is laagland en is het begin van het Amazoneregenwoud. Het Titicacameer is een groot meer dat op de grens van Bolivia en Peru ligt. In het westen van Bolivia, in het departement Potosi, ligt de grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni.

Bolivia
Bolivia
(Bron: Google Maps)

Klimaat:

In het noordelijk gelegen Amazonegebied is het klimaat tropisch en vochtig. In het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien is het vrij koel en in het hoogland is het koud. In de dalen van het Andesgebergte is het tropisch warm. In de laaglanden heerst een tropisch, vochtig klimaat. De surazo is een koele zuidenwind. Het regenseizoen valt in de zomer, van december tot april. De winter, die van mei tot augustus duurt, vormt het droge seizoen.

Geschiedenis:

Aangenomen wordt dat de oudste bewoners van Bolivia indianen zijn en dateren van ongeveer 13000 jaar voor Chr. Rond 1545 werd Zuid-Amerika en dus ook Bolivia gekoloniseerd door de Spanjaarden. Na de Boliviaanse onafhankelijkheidsoorlog werd op 6 augustus 1825 de onafhankelijkheid van de “República de Bolívar” uitgeroepen (vernoemd naar de vrijheidsstrijder Simón Bolívar).

Taal:

In Bolivia wordt Aymara, Quechua, Guaraní en Spaans gesproken.

Religie:

Voornamelijk Rooms-Katholiek.

Etnische samenstelling:

Quechua: 30% – Mestiezen: 30% – Aymara: 25% Europeanen: 15%

Economie:

Bolivia is sinds lange tijd een van de armste landen van Zuid-Amerika, maar sinds de invoering van een markteconomie gaat het met de welvaart iets beter.