Bezoek aan Comedor Infantil, november 2018

Door: Annuska Lopez

Deze maand ben ik in Bolivia op vakantie en maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik om Comedor Infantil te bezoeken.

Omdat de meeste kinderen tussen 12 en half één aankomen ben ik er iets eerder; vlak voor het middaguur; dan kan ik ook even met de vrijwilligers praten. Het is een drukte van belang als ik aankom; de grote pannen met rijst en soep staan op het vuur (vandaag staat er Spaanse rijst op het menu), er worden nog wat groenten fijngesneden, de limonade aangemaakt en alle tafels worden gedekt. Een jongetje vermaakt zich al in afwachting van de andere kinderen met een dominospelletje.

De vrijwilligers vertellen dat er straks bijna 200 kinderen komen eten; ze komen niet allemaal tegelijk maar toch is het even spitsuur. De vrijwilligster vertelt dat de voorbereidingen voor de zomersluiting al in volle gang zijn; over drie weken begint hier de zomervakantie. Tijdens de laatste maaltijd voor de vakantieperiode krijgt ieder kind een gevulde tas mee naar huis met wat lekkers en dit jaar een polo-shirt.

Inmiddels zijn er al meerdere kinderen aangekomen, ze zetten allemaal netjes hun rugzak in de kast, melden zich aan, betalen hun kleine bijdrage en wassen voor het eten allemaal hun handen. De kinderen voelen zich hier duidelijk op hun gemak en worden allemaal bij hun naam aangesproken.

Bezoek aan Comedor Infantil, november 2018

Als de kinderen hun plekje hebben uitgekozen worden de maaltijden en drankjes uitgeserveerd door twee vrijwilligers. Voor het eten bidden zij samen, na het eten brengen de kinderen netjes hun bord en beker terug naar de keuken, wassen weer hun handen, pakken hun rugtas en gaan weer terug naar school of naar huis.

Ik heb wederom met eigen ogen kunnen zien dat men dankbaar gebruik maakt van de faciliteiten die Comedor Infantil biedt en dat de betrokken vrijwilligers hun uiterste best doen om de kinderen een warm ontvangst en een warme maaltijd te bieden.

Vanuit het lokale bestuur en alle vrijwilligers is mij gevraagd om iedereen heel hartelijk te bedanken voor alle support; in welke vorm dan ook. Deze steun is hard nodig om deze voorziening voort te kunnen zetten.

Bij mijn vertrek word ik vrolijk uitgezwaaid; tot ziens!

Comedor Infantil: 35 jaar waarvan ook 25 jaar in Nederland

Onderstaande oorkonde van de lokale Rotary Club hangt in de voormalige kerk; uit de tekst valt op te maken dat Comedor Infantil dit jaar 35 jaar bestaat; het begon allemaal heel klein in 1983 op een hoekje van de markt, nu gevestigd in een kerkgebouw waar op alle schooldagen bijna 200 kinderen van een warme maaltijd worden voorzien.
Sinds 1993, dus inmiddels ook al 25 jaar, wordt Comedor Infantil ook vanuit Nederland ondersteund.